Skip to content

Performanta in jiu jitsu, in viziunea Legio XIII

Definirea conceptului de performanta este aruncat foarte des dintr-o parte in alta in ziua de azi si de multe ori lasa impresia ca este interpretat in mod gresit, din acest motiv dorim sa lamurim semnificatia acestui cuvant din punctul de vedere al Clubului Legio XIII.

De cele mai multe ori, atunci cand intri intr-o sala sportiva de orice gen sau disciplina, cuvantul performanta si sportivii care aspira la ea, sunt asociati cu obtinerea de medalii si titluri. Desi obtinerea unei medali este un lucru extraordinar de frumos, se urmaresc aceste simboluri ale perfomantei prin prisma eforturilor si sacrificiilor practicantilor de top.

In cadrul Legio XIII avem o viziune diferita asupra acestui aspect al sportului. Consideram ca acele medalii, titluri sau orice obiecte nu sunt altceva decat mici impulsuri, niste reprezentari materiale ale staruintei sportivului respectiv si sunt urmarite cateodata usor obsesiv, dar in mod eronat. Cu toate ca aceste titluri au insemnatatea lor, noi preferam sa ne focusam mai putin pe aceste simboluri materiale si urmarim mai mult progresul efectiv al participantilor.

In cazul adultilor, am facut o grupa de incepatori si o grupa de avansati, pentru a putea personaliza cat mai mult antrenamentele, urmarind in mod deosebit ca FIECARE persoana care frecventeaza cursurile sa aiba salturi in ceea ce inseamna progresul inregistrat de catre acestia. Acest lucru este foarte important pentru noi, ca si club, deoarece urmarim ca evolutia sportivului sa fie diferita de la o perioada de pregatire la alta, iar in situatia in care nu apar imbunatatiri ne orientam in detaliu de modul in care sportivul respectiv percepe antrenamentele noastre, prin descoperirea eventualei probleme sau neconcordante si eliminarea acesteia. Desi acestea sunt lucruri destul de frecvente ,datorate complexitatii acestui sport, la Legio XIII sustinem cu mandrie ca nu am lasa si nu intentionat sa lasam nici un om in urma!

La copii, situatia fiind putin diferita, deoarece din punctul nostru de vedere performanta la cei mici se traduce nu numai prin progresul acestora, dar mai important de atat, avand in vedere faptul ca acesti “feroci” practicanti sunt in plina crestere si explorare a tot ce le este in jur, prezinta o responsabilitate a persoanelor ce ii ghideaza pe acestia in drumul lor spre a isi descoperi abilitatile, puterile, plusuri si minusuri de tot felul, modul in care sa isi foloseasca capacitatile intelectuale si intuitive intr-o situatie de lupta, care ii face sa gandeasca sub presiune, prin a isi pastra calmul si a folosi o gandire analitica pt solutionarea problemelor si obstacolelor intalnite. Discutia in privinta copiilor este mult mai complexa si prezinta o greutate mare pe umerii antrenorilor, in tot ceea ce priveste o disciplina noua, cu atat mai mult una in care trebuie sa ai un autocontrol si disciplina care sa insoteasca celelalte caracteristici ale fiecaruia dintre acestia. Pentru noi la Legio XIII, grupa de copii reprezinta o responsabilitate, o bucurie si un prilej bun de a ajuta la cladirea unor oameni extraodinari.

Pentru noi, la Legio XIII, drumul si experienta catre progres si succes e mult mai important. Legarea de noi prietenii cu oamenii care (oricat de ciudat ar suna) in mod normal incearca sa te stranga de gat cu gi-ul tau proaspat cumparat, combinat cu atmosfera placuta si prietenoasa din sala, acolo unde toti venim sa ne detasam de problemele cotidiene si vrem sa ne relaxam prin miscare, invatarea de tehnici noi si practice, concomitent cu distractia.