Skip to content

Ce este Jiu Jitsu

Jiu Jitsu – o arta in adevartul sens al cuvantului, un sport extraordinar de complex, fiind deseori asociat cu un joc de sah cu mult mai multe mutari, care pot duce catre victorie absoluta sau autodistrugere completa.

Aceasta disciplina a artelor martiale, a fost conceputa de membrii familiei Gracie, din Brazilia ( de aici si denumirea de Brazilian Jiu Jitsu ). Unul dintre acestia, sub numele de Helio Gracie fiind cunoascut ca un sportiv mai firav ca si consitutie fizica, fapt ceea ce l-a dus la dezvoltarea tehinciilor ce vin in sprijinul celor de statura mai mica decat atacatorii lor si cu ajutorul tehnicilor pot inclina considerabil balanta unei lupte. Familia Gracie si-a demonstrat utilitatea acestei arte de la bun inceput prin diferite meciuri profesioniste cu adversari dintr-o multitudine de discipline si diferite dimensiuni, sportivii proveniti din jiu jitsu reusind mereu sa iasa castigatori.

Cea mai notabila realizare timpurie a acestora fiind la UFC 1 cand Royce Gracie, unul dintre cei mai mici frati din numeroasa familie Gracie, a competitionat si castigat aceasta prestigioasa gala de tip piramida.

Din acel moment lumea intreaga a fost expusa la Jiu Jitsu Brazilian si in prezent este cel mai important sport impreuna cu partea de stricking, in Mixed Martial Arts (MMA) si prezent ca si baza in arsenalul oricarui campion de UFC.

Brazilian jiu jitsu este o adevarata superputere, in sensul ca fiind aplicat corespunzator prin controlul care caracterizeaza acest sport impreuna cu utilitatea procedeelor, un adversar mai atletic, puternic sau pur si simplu superior din punct de vedere fizic poate fi adus cu lejeritate impotriva vointei sale in situatia in care sa fie nevoit sa renunte.

Aceasta ramura incredibila a sportului, pe langa conditia fizica ofera o utilitate extraordinara, prin aceea ca in orice situtie ar putea fi la un anumit moment dat o persoana, fie femeie sau chiar un copil, cu tehniciile si experienta necesara poate castiga si iesi dintr-o situatie periculoasa intr-un timp foarte scurt. Se pune accentul in adevaratul sens al cuvantului pe definirea de autoaparare si in cazul in care cautati un sport care sa faca cu adevarat asta… numai este nevoie sa o faceti fiindca l-ati descoperit deja.

Ca si practicant de Jiu Jitsu, revenind la ideea de la inceput a complexitatii acestui sport, nu trebuie sa faceti altceva decat sa fiti prezenti la fiecare antrenament pentru a cumula acele doua lucruri foarte importante, experienta si tehnica. Paletarul tehnicilor este unul foarte vast, se acumuleaza intr-un timp foarte mare, iar pe masura ce asimilati tehinicile predate, vine si experienta din luptele de sparring usor, care nu lipsesc de la nici un antrenament. Va avertizam ca in cadrul antrenamentelor noastre, reprizele de lupta sunt foarte distractive si intr-un mediu prietenos, atmosfera fiind una de studiu si sustinere reciproca!

Va recomandam cu tarie sa incercati sa practicati si sa intelegeti acest sport incredibil sau daca nu, macar sa treceti prin toate centurile disponibile si dupa sa ne impartasiti parerea dvs. 🙂