Skip to content

Pentru doamne si domnisoare

Jiu jitsu brazilian, asa cum este mentionat in descrierea sa din paginile noastre este un sport care poate favoriza persoanele deficitare la capitolul forta si dimensiune fizica, dar care au o experienta si tehnici bine puse la punct!

In acest sens am dorit sa atacam si lamurim complet subiectul privind sporturile de autoaparare care pot fi practicate cu o adevarata utilitate, de catre copii sau femei. Folosim sintagma ”cu adevarat utila”, ne referim la ideea foarte des intalnita, ca un sport de contact sau karate de orice gen, poate fi de autoaparare cu reala practica pt o persoana aflata in inferioritate fizica de orice gen poate pune in aplicare cu succes tehnicile studiate la sportul respectiv. Problema, in majoritatea din aceste situatii este ca fie pt a fi real acest concept, este nevoie de foarte multi ani de experienta ori disciplina respectiva le-a oferit persoanelor respective o incredere falsa si o conceptie eronata asupra abordarii unei lupte, ducand la un real dezastru pt cel/cea in cauza.

Exista sporturi de autoaprare, care in opinia noastra, pun problema gresit predandu-le tehnici ireale participantilor, cum ar fi :
no-touch knockout , capoeira, shin kicking, tai chi etc.

Argumentul este simplu, inainte de Mixed Martial Arts (MMA) sau UFC nu erau multe sanse ca luptatorii din diferite stiluri sa isi masoare capacitatile disciplinelor acestora, acest lucru putea fi numai la nivel fictional, in filme sau desene. O data cu aparitia acestor competitii a fost posibila cernerea sporturilor in functie de practicabilitatea lor. Justificarea noastra pt cele expuse mai sus este, ca la nivel de campioni mondiali in MMA nu exista sportivi din disciplinele care nu au functionalitate.

Este foarte important sa fim constienti de ceea ce suntem capabili si limitele puterilor noastre, in asa fel incat sa putem folosi tehnici potrivite tipologiei fizice ale fiecaruia si aici revenim asupra subiectului in ceea ce priveste o persoana, indiferent de sex sau varsta, ce doreste sa studieze jiu jitsu brazilian.

In jiu jitsu doar prin aprofundarea primelor lectii, care sunt doar bazele sportului, va puteti apara cu succes si scapa dintr-un real pericol intalnit intr-o situatie urata cu care oricare din noi se poate intalni pe strada.

Dupa cum va spuneam la inceput, asta tine doar de 2 lucruri: tehnica si experienta

In primul rand TEHNICA, prin aceea ca in situatii diferite pot fi folosite diverse tehnici pentru a scapa sau chiar a neutraliza atacatorul dvs.(un ex.: ati fost doborat la sol, iar atacatorul este deasupra si incearca sa va raneasca, mai mult ca sigur isi va folosi mainile pt a o face, expunandu-se in cele mai multe cazuri la unul dintre cele mai simple si eficiente procedee – ARMBAR )

In al doilea rand EXPERIENTA, daca dorim sa fim realisti am putea recunoaste anumite aspecte ale vietii, cum ar fi ca in viata de zi cu zi nu suntem obisnuiti cu atacuri si confruntari fizice, de cele mai multe ori temandu-ne de ele. Din acest motiv, ganditi-va ca in momentul in care esti luat efectiv pe sus de un atacator violent, agresiv si mult mai puternic, nici macar cunoasterea tehniciilor nu te pot salva, deoarece in momentele acelea mai mult ca sigur ne vom panica si vom ingheta atat fizic cat si mental. Dar aici intervine experienta, care vine in sprijinul nostru prin aceea ca, cumularea tuturor orelor de sparing si lupta in sala de antrenament, unde iti permiti sa gresesti si nu iti este pusa in pericol integritatea sau sanatatea. O data cu aceste reprize de sparing, va veti obisnui sa luptati impotriva multitudinii de adversari oferita in sala in care va antrenati (fie ca sunt mici,atletici, rapizi; fie ca sunt mari si puternici), prin sparing veti reusi sa treceti peste tracul mental in momentul in care sunteti chiar si intr-o lupta reala! Totul se va derula in capul dvs. ca o simpla repriza de sparing si veti sti ce aveti de facut pentru a iesi din situatia respectiva mai mult ca sigur!

Practicabilitatea acestui sport este in mod sigur incontestabila si mai ales, este o disciplina cu o utilitate extraordinara pt. copii sau doamne, in ciuda tuturor aparentelor. Tot ce trebuie sa faceti, este efectiv sa va faceti aparitia la antrenamentele de jiu jitsu si sa va rostogoliti, fiti fara griji, de aici incolo totul va veni de la sine !