Prin jiu jitsu si participarea la antrenamentele specifice acestui sport, orice practicant isi doreste o intelegere cat mai ampla si un progres notabil, in asa fel incat in urma timpului petrecut in lumea jiu jitsu-ului, sa nu fie pur si simplu niste simple prezente in sala de antrenament, ci la sfarsit cursantul sa se aleaga cu o evolutie in jocul sau.
Din acest motiv as dori sa atacam subiectul competitiilor, cu atat mai mult avand in vedere faptul ca jiu jitsu este un sport foarte complex si deseori aud de la practicanti ca nu simt ca ar fi progresat sau nu inteleg de ce nu reusesc sa avanseze. Ceea ce de multe ori este in doar in capul lor, dar in orice caz o sa va impartasesc un mod de a strapunge barierele dvs.
Ideea de competitie este pentru multi, ceva coplesitor sau chiar temator, creand astfel o retinere absolut normala de a intra intr-un concurs, deoarece exista conceptia ca urmeaza sa ai o confrunatare cu o alta persoana care vine in mod deosebit la acea ”intalnire” prestabilita. Ceea ce ne da un discomfort psihic, un lucru de atlfel normal asa cum zicea antrenorul lui Mike Tyson, legendarul Cus D’Amato, care spunea ca frica e un lucru normal pentru oricine, este ceea ce ne motiveaza si nu trebuie sa ne suprimam acest sentiment. Acesta este un mod foarte dur al novicilor de a privi situatia respectiva, cand de fapt nu este nici un lucru temator datorita faptului ca lupta din cadrul acestor competitii nu trebuie privita ca altceva decat un sparing mai intens, in care iti vezi capacitatile si progresul tau pana in momentul respectiv, ba chiar mai mult de atat accidentarile in aceste competitii sunt chiar mai mici ca si procentaje decat la antrenamente.
Revenind asupra subiectului progresului, va asigur ca nu exista un progres mai mare decat atunci cand te pregatesti pentru ceva anume, atunci cand ai un tel fixat in viitorul apropriat. Nu avem nevoie de o perioada mai mare de 2 – 3 luni de pregatire mai intensa, pentru o competitie, iar la sfarsitul acestei perioade, daca te-ai pregatit pentru telul tau de a deveni campion sau chiar si doar acela de a fi pe podium sau de a castiga doar un meci, vei inregistra GARANTAT un progres notabil !
Este un lucru absolut normal sa ai o crestere atunci cand te pregatesti in mod special pentru un anumit examen, fata de atunci cand pur si simplu studiezi la general, fie chiar si dintr-o singura materie anume. In momentul in care te pregatesti atat fizic cat si mental pentru o anumita proba, vei avea la sfarsitul perioadei de pregatire un progres indiferent de rezultat.
De asemenea experienta unei competitii este foarte utila, tinand cont ca in sala de antrenament, un sparing nu va fi la intensitatea unui ”sparing” pe care il ai in competitie, ganditi-va ca este cea mai apropriata experienta de o situatie reala, in care ambii participanti merg in cadrul confruntarii la intensitate maxima in incercarea de a invinge, ceea ce iti ofera unui bonus de experienta ca atunci cand esti pus in fata unei situatii reale, sa fii in regula din punct de vedere psihic, pentru a nu avea un soc si un blocaj intr-o situatie de intensitate sporita.
Cand intri intr-o competitie, nu conteaza rezultatul, ci modul in care te-ai descurcat din punct de vedere mental in timpul ei, deoarece este mai important sa asimilezi informatiile ce iti sunt transmise prin intermediul experientei prin care treci, decat sa fi coplesit de ceea ce se petrece.
Nu exista infrangeri, doar lectii, important este sa invatam din ele.
Nu exista infrangeri, doar lectii, important este sa invatam din ele.