Skip to content

Arte Martiale, cu adevarat o arta

Disputarea cuvantului arta din sintagma arte martiale, este o idee sumbra si inchizatoare de minti, nimic nu poate fi mai fals si mai grav, decat incercarea de a minimaliza eforturile unui luptator in arta de lupta pe care acesta o practica.

Dexul ne spune ca definitia de artist este aceea de persoana care da dovada de talent in ceea ce practica si este creativ.

Eu as merge un pic mai departe si as spune ca prin faptul ca este creativ, acesta isi exprima de fapt personalitatea sa, prin cea mai pura forma in momentul in care isi atinge apogeul fizic, culturii si autocunoasterii prin prisma a ceea ce practica. Fiindca fiecare dintre noi suntem diferiti prin persoanlitate si caracter, ce s-au format in urma intamplarilor din viata noastra, din cauza asta suntem unicati. Oricine poate fi artist in domeniul sau atata timp cat se dedica si se exteriorizeaza fara retineri, exprimandu-se liber prin “uneltele” sau “panza” pe care le are la dispozitie.

Doar fiindca un sport de contact este periculos sau va creeaza o stare de anxietate, nu inseamna ca pentru acei sportivi nu reprezinta ceva frumos. Pentru luptatorii de arte martiale, indiferent de stilul de lupta, la nivelul de top se afla cei care au depus munti intregi de efort, ore intregi de repetitii ale unei singure miscari, multa transpiratie si sange. Acestia au facut-o din pasiune! Nu pentru bani si nu pentru faima, doar pentru a fi cea mai buna versiune posibila a lor, pentru a se vedea depansindu-si toate limitele si barierele fizice si psihice, iar momentul in care o fac este cu adevarat un moment de arta.

In sustinerea celor exprimate mai sus, pot sa vin cu cateva exemple clare de artisti adevarati din artele martiale, oameni care ne-au indoit gandurile si imaginatia, mai mult de atat, oameni care prin modul lor UNICAT si CREATIV de a fi, ceva nemaintalnit pana la momentul respectiv, au inspirat poate miliarde de oameni!

Vorbim de la legendarul Bruce Lee care prin stilul sau de lupta si felul in care gandea, a uimit intreaga lume, a inspirat generatii intregi de luptatori de arte martiale, expresivitatea si modul lui unic de a “picta” a fost ceva din afara sferei de gandire a celor contemporani lui.

Putem merge pana la marele Muhammad Ali, un idol al boxeurilor si nu numai, un om care a depasit limitele boxului cu mult, aducand inspiratie si uimire totala, inca de la primul meci pentru titlul mondial impotriva lui Sonny Liston, prin felul absolut inconfundabil si nemaintalnit de a boxa, mai ales pentru categoria grea !

Sunt doar cateva din putinele exemple de ARTISTI in adevaratul sens al cuvantului. Asadar, sa spui ca sa artele martiale nu sunt o arta, este o ofensa prin prisma necunoasterii sau neintelgerii, a complexitatii sportului de a lupta in sine.

Va rog sau chiar va provoc sa incercati orice sport de arte de contact va alegeti, indiferent de practicabilitatea sa sau stilul ( kung fu, box, muay thai etc ). Chiar va invit cu mare drag sa incercati sa intelegeti unul din sporturile pe care noi il promovam, jiu jitsu brazilian si dupa aceea sa ne spuneti si parerea dvs.!