Skip to content

Centurile in Jiu Jitsu – partea I – adulti

Sistemul dupa care se ghideaza gradarea si avansarile in jiu jitsu la adulti, nu este unul foarte complicat, spre deosebire de alte arte martiale, cel putin in privinta adultilor este vorba in mare parte de doar 5 centuri, dupa cum urmeaza:

  • Alba – inconstienta~incompetenta. Pentru cei care pun piciorul pentru prima oara pe o saltea pentru a practica acest sport
  • Albastra – constienta~incompetenta. Care este obtinuta atunci se considera ca au fost invatate toate lucruri de baza si exista o intelegere asupra sistemului de aplicare a sportului. (varsta minima de 16 ani)
  • Mov – constienta ~competenta. Centura care se obtine dupa ce perioada experimentelor a luat sfarsit, urmand formarea unui “game” propriu.
  • Maro – competenta ~incosntienta. Atunci cand intervine urmatoarea etapa, cea a rafinamentului sportivului.
  • Neagra – constienta~completa. Probabil cel mai ravanit moment din viata sportivului este atingerea acestui moment, o culoare ce simbolizeaza faptul ca ai devenit un maestru in arta practicata. (varsta minima de 19 ani)

Bineinteles, o data cu atingerea nivelului de centura neagra, incepe o noua adventura, una si mai complexa prin care acumularea de asa numitele “trese”, acele dungi albe de pe centuri (numite dani in alte stiluri), ne poate duce dupa caz la urmatoarele centuri:

  • 7 trese – centura negru cu rosu (varsta minima de 50 de ani)
  • 8 trese – centura alb cu rosu (varsta minima de 57 de ani)
  • 9 si 10 trese – centura rosie (varsta minima de 67 si 82 de ani)

La fiecare centura, cu exceptia celei negre, vorbim despre un numar de 4 trese, dupa care se trece la urmatoarea culoare in functie de nivelul de cunostinte ale fiecaruia. Tresele se obtin in functie de prezenta, experienta, cunostinte acumulate si nu in ultimul rand, eficienta in lupta.

Dar sa fim realisti… haideti mai intai sa ajungem la sala (de preferat Legio XIII), dupa sa visam eventual la o centura neagra si mai discutam pe parcurs. 🙂