Skip to content

Progresul – gradarea centurilor

Ca in orice alt sport unde exista un sistem al centurilor si in functie de culoarea acestora (asa cum v-am expus in articolele anterioare) fiecare reprezinta un anumit nivel de experienta si cunostinte, jiu jitsu brazilian nu este diferit fata de celelalte.

In schimb in jiu jitsu sunt diferite ”ceremoniile” de gradare, in sensul ca daca in karate trebuie sustinut un examen de kata sau kumite, in disciplina noastra este urmarita mai de graba evolutia personala prin prisma mai multor factori.

In cazul cursantilor spre exemplu, unde este urmarita fie performanta acestora in cadrul competiilor, fie modul in care cei care nu competitioneaza se descurca in cadrul antrenamentelor, in reprizele de sparing si asta fiindca nu toti suntem facuti pentru a castiga competitii nationale sau mondiale si acest lucru nu ar trebui sa tina pe nimeni in loc, nivelul de cunostinte acumulat de fiecare persoana in parte se poate vedea in multe feluri.

Spre exemplu, atunci cand spunem ca simpla prezenta constanta la antrenamente, va v-a asigura o evolutie in acest sport, o facem fiindca prin modul in care este constituit curriculum-ul , prin urmarea consecventa a cursurilor veti acumula tehnica necesara unei cresteri considerabile in jiu jitsu brazilian, iar prin reprizele de lupta castigati experienta necesara progresului.

La un practicant de jiu jitsu este urmarit felul in care acesta lupta si isi expune tehnicile invatate, sub presiunea adversarului pe care il are in fata, indiferent de dimensiuni, forta sau experienta. Avand in vedere ca in cadrul fiecarui antrenament exista reprize de sparing, antrenorii nu ar avea cum sa nu inregistreze progresul cursantilor.

Centurile au un timp minim de 2 ani pentru acordarea urmatoarei culori, dar au fost cazuri nenumarate cand datorita progresului notabil si indubitabil, au fost acordate mult mai devreme decat anticipat.

In incheiere, as dori sa va spun ca centurle sunt doar sa ne tina gi-ul pe noi, ceea ce conteaza pentru Legio XIII este sa stim ca v-ati simtit bine la antrenamentele noastre si mai important, ca sunteti pregatiti pentru orice problema intalnita in viata de zi cu zi. Acest lucru il garantam pentru orice practicant, care frecventeaza cursurile noastre complete timp de minim un an.

Va asteptam cu drag la sala, sa dati tot ce este mai bun din voi si sa incercati sa va ”colorati” centura in cat mai multe feluri posibile.