Skip to content

Gi sau no gi

Cuvantul “Gi” provine din japoneza, este ceea ce majoritatea persoanelor considera un kimono, dar cuvantul “kimono” este folosit putin gresit deoarece in japoneza acesta inseamna imbracaminte traditionala lejera. In schimb, cuvantul “gi” folosit in jiu jitsu este un derivat al cuvantului “keikogi”, care inseamna echipament de antrenament, ceea ce gi-ul este de fapt.

Gi-ul este un costum de antrenament, care ofera multe avantaje din punct de vedere tehnic, deoarece sunt extraordinar de multe tehnici care pot fi facute folosindu-ne de acest echipament, de la duceri la sol pana la inversari sau submisii.

El are o utilitate foarte mare datorita faptului ca majoritatea procedeelor pot fi facut si pe haine normale de strada, de la un simplu tricou sau chiar o geaca de piele.

In Jiu Jitsu Brazilian exista 2 feluri de a lupta: Gi sau no Gi.

Una din cele multe parti frumoase ale Jiu Jistu, este ca acest Gi nu este limitat din punct de vedere al selectiilor de culori. Acestea pot fi vaste, in functie de preferinta sau imaginatie.

De asemenea, atat pentru doamne, cat si pentru copii exista o varietate foarte larga de optiuni

La capitolul no gi este vorba despre un costum compus dintr-un rashguard (bluza sau tricou) si in partea de jos, fie pantaloni scurti speciali, fie spats ( pantaloni lungi, stramti pe picior). Scopul acestui tip de echipament este sa fie cat mai mulat pe corp, pentru a simula o lupta in care adversarul nu se poate prinde de echipamentul tau. Si aici exista o varietate foarte mare de modele.

Pe langa toate optiunile de modele si culori de la gi-uri, exista de asemenea posibilitatea personalizarii acestora prin aplicarea de patchuri cu diferite mesaje sau simboluri. In general acestea fiind cu logo-ul salii de care apartine participantul. Patch-urile se aplica doar in anumite zone ale echipamentului.

Acest Gi nu este un costum tipic, asa cum il gasiti in alte tipuri de arte martiale (karate sau judo), este de o grosime si o calitate speciala pentru a rezista presiunii din lupta si a oferi durabilitate extinsa de-a lungul timpului.

In cadrul antrenamentelor Legio XIII puteti avea parte de ambele tipuri de antrenament (gi sau no gi), asa ca va asteptam cu mare drag!