Skip to content

Beneficiile Jiu Jitsu Brazilian

In primul rand am vrea sa incepem prin vechea zicala “Sportul inseamna sanatate”.

Fiindca asta insumeaza tot ce am putea sa scriem mai jos, dar de dragul lecturii hai sa dezvoltam putin subiectul si sa vedem cam ce beneficii ne poate aduce in viata noastra, un sport de contact precum Jiu Jitsu Brazilian.

In primul rand, sportul de contact ne dezvolta foarte bine musculatura si ne ajuta sa ne reglam metabolismul pentru a scapa de kilogramele nedorite, dar pe langa acestea, schimbarile ce survin in corpul nostru in urma practicarii unui sport atat de intens din punct de vedere cardio-vascular sunt nenumarate si prezinta rezultate incontestabile.

O data cu punerea in functiune a inimii si a intregului sistem cardio-vascular, beneficiem de scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului si multe alte probleme adiacente.

Fortand sistemul respirator, plamanii nostri sunt obligati sa lucreze over time si odata cu ei se produce imbunatatirea capacitatii acestora, ducand oxigenul mai departe, nu numai catre musculatura, dar si alte organe importante precum creierul (despre care vom vorbi mai jos).

La inceputul calatoriei intr-un sport precum Jiu Jitsu Brazilian, este normal pentru corp sa treaca printr-o perioada de ajustare in care acesta incearca sa se adapteze la noile cerinte solicitante la care este supus, indiferent ca este vorba despre o persoana sedentara sau una activa din punct de vedere fizic. In primele 2 luni apar mici dureri articulare sau musculare, tot ceea ce este de facut pentru elev este sa fie inarmat cu rabdare si perseverenta, iar rezultatele vor aparea in scurt timp !

Si sa trecem la aspectul cel mai de pret al acestei arte …. CREIERUL 🙂

Partea mentala este importanta in orice sport, dar nicaieri nu poate fi mai solicitata decat in “Sahul sporturilor de contact” asa cum este numit Jiu Jitsu Brazilian.

In acest sens aici pot fi enumerate o serie de beneficii, unele dintre ele avand o contributie importanta in prevenirea unor boli precum Alzheimer sau alte afectiuni de tip degenerativ. In timpul unui antrenament de BJJ esti pus in fata unor situatii in care trebuie sa iti imbunatatesti constant abilitatile de solutionare a problemelor si asta nu in orice circumstante…aflandu-te sub presiunea luptei, deoarece partenerul tau iti va prezenta o problema (un atac sau o capcana), la care tu trebuie sa gasesti o solutie viabila nu numai pentru a iesi din acea situatie si eventual, pentru a o intoarce cu totul in favoarea ta.

In momentele respective uiti de toate problemele cotidiene si esti eliberat de stres. Stresul fiind principalul factor pentru majoritatea bolilor din ziua de astazi, de aceea avem mare nevoie de activitati in cadrul carora sa reusim a ne elibera de acesta. Ceea ce dorim sa evidentiem este faptul ca, la Jiu Jitsu Brazilian creierul lucreaza non-stop, pentru a-si aminti diferite tehnici, necesare pentru a scapa din situatii, sau pentru a-si surprinde adversarul cu o submisie.

Trecand la ceva mai putin palpabil, vom vorbi si despre beneficiile asupra mentalului.

Fiecare scapare dintr-o tehnica in care ai fi fost submis sau dintr-un atac bine executat poate fi considerata o mica victorie. Punandu-le cap la cap cu celelalte mici victorii pe care le ai tu in fata celorlalti parteneri de sparing, prin care reusesti sa ii suprinzi cu o tehnica frumoasa si executata in detaliu, mentalul tau incepe sa capete o incredere foarte sanatoasa si la fiecare mica “realizare” de acest gen este eliberata o cantitate mica de dopamina, ceea ce contribuie foarte mult la starea noastra de bine si sanatatea mentala.

Aceasta incredere de sine devine tot mai puternica in momentul in care realizezi ca nu esti atat de fragil si de expus, iar in urma tehnicilor invatate si a experientei tale, ti-ai putea purta singur de grija intr-o situatie conflictuala reala. O data cu aceasta incredere de sine, reusim sa ne depasim multe frustrari pe care poate ca le purtam cu noi inca din copilarie si eliminand acesti mici demoni intr-un spatiu sigur, in cadrul antrenamentului, vom deveni cu siguranta mai calmi si mai relaxati in viata noastra de zi cu zi.

Asa cum spuneam la inceput, toate aceste lucruri contribuie la o viata lunga si sanatoasa. Mai sus avem un exemplu al acestui sport, Grandmaster Helio Gracie care este unul din fondatorii acestui sport si a trait antrenandu-se pana la varsta de 95 ani. Toti membrii familiei sale urmeaza si un plan nutritional sanatos, dar se antreneaza in Jiu Jitsu Brazilian si sunt recunoscuti pentru longevitate si felul in care traiesc viata, antrenandu-se pana dupa anii 80 ai vietii.

In incheiere dorim sa va spunem ca va asteptam sa va alaturati echipei noastre la Legio XIII pentru a invata sa va aparati si pentru a face o schimbare in bine in viata dvs.!