In sporturile de contact disciplina si respectul sunt cuvinte cheie cu o insemnatate puternica, acestea fiind 2 cuvinte de care nu ne putem lipsi.
Indiferent de varsta, ocupatie, sex sau nivel de experienta in lupta, cu totii suntem egali in sala. Acest lucru inseamna ca ne oferim acelasi nivel de respect atat noua, colegilor cat si salii noastre.
Un aspect trecut putin cu vederea este respectul acordat locului in care te antrenezi, adica cinstea acordata salii care este ca o casa pentru practicant. Sala devine un loc unde sufletul tau se exteriorizeaza si se remodeleaza, este un loc unde gandurile tale bune renasc, iar cele rele dispar. Cu alte cuvinte este un loc aproape sfant pe care trebuie sa il respecti la fel de mult ca atunci cand intri intr-o biserica si te inchini atat la intrare, cat si la iesire, la fel si in sala faci o mica inclinare a toracelui si rostesti cuvantul “OSS”, iar prin acesta gest ti-ai salutat sala.
Dupa intrarea in sala se saluta sensei-ul, dupa care ceilalti cursanti prezenti de asemenea cu salutul specific “OSS”, iar la indemnul sensei-ului, cursantii se aliniaza in functie de culorile centurilor, numarul de trese si vechimea acestora, urmand sa asculte informatiile transmise de catre sensei inainte de inceperea antrenamentului, dupa care salutul prin acea plecaciune si inceperea antrenamentului propriu-zis.
- Sa asculti indicatiile oferite de sensei, chiar si atunci cand acesta iti spune sa faci un lucru nonconformist sau al carui mod de lucru nu il intelegi la momentul respectiv, trebuie doar sa ai incredere in sensei-ul tau, stiind ca el doreste in cele din urma sa obtina un rezultat pozitiv de la tine si acela este felul in care te va scoate din zona ta de confort pentru a obtine rezultatul dorit.
- Sa nu deranjezi cursul atunci cand sunt explicate tehnici sau procedee de lucru si anunti sensei-ul in privat despre orice problema/situatie ai.
- Sa iti ajuti colegii incepatori in invatarea tehnicilor.
- Dupa predarea unei tehnici, la indemnul sensei-ului, totii cursanti bat din palme la unison pentru a deconecta partea de predare a tehnici de cea de lucru cu partenerul.
- Sa iti saluti partenerul de sparing la inceputul/sfarsitul sesiunii de lupta si de fiecare data cand consideri, la fel ca si cuvantul oss, acesta imbraca mai multe forme: de salut, de apreciere a tehnicilor executate, de respect, de scuze a unei lovituri sau tehnici nepermise executate din greseala etc.
- Cu exceptia incepatorilor, sa iei pauza doar atunci cand este anuntata pauza si sa lucrezi in restul timpului, maximizand posibilitatea invatarii de tehnici noi atat de catre tine, dar si de catre partenerul tau.
- Sa te aliniezi la sfarsitul antrenamentului, la fel ca si la inceputul acestuia, dupa care salutul catre sensei si salutul reciproc cu toti ceilalti participanti.
Titlul de sensei este al persoanei care tine antrenamentele, indiferent ca este persoana de sine statatoare sau este un cursant nominalizat de catre acesta si trebuie acordat acestuia stima corespunzator ca si sensei-ului salii.
Sensei-ul iti va prezenta tehnici permise si tehnici nepermise si va preciza modul in care ai sau nu ai voie sa le executi. Fiind un sport de contact foarte intens, exista anumite tehnici ce pot pune presiune pe coloana vertebrala, pe articulatia genunchiului sau alte zone sensibile ale corpului. De aceea, aceste tehnici sunt absolut interzise atat in cadrul antrenamentelor, cat si in cadrul competitiilor. Trebuie sa iti protejezi partenerul si sanatatea lui ca si cum ar fi a ta, de asemenea timpul tau este si timpul lui, iar daca tu alegi sa nu lucrezi trebuie sa constientizezi ca ii furi si lui timpul de lucru nemaiavand un partener de lucru in momentul respectiv.
Aici intra si atentia acordata curateniei salii, fiindca in ciuda faptului ca sala are personal angajat pentru curatarea acesteia, cu totii participam la curatarea salii, iar cand zic cu totii ma refer atat la grupele de adulti cat si la grupele de copii, cu sensei-ul in fruntea lor, iar ulterior la pastrarea curateniei in sala, fiindca doar asa apreciem si invatam sa tinem la locul in care ne antrenam sau alte locuri unde ne petrecem timp important din viata noastra. Este o activitate de grup care nu numai ca ne conecteaza intre noi, dar ajuta la cladirea caracterului fiecaruia dintre noi.
Toate aceste reguli sunt facute cu scopul de a deprinde ideea de apreciere pentru spatiul in care te antrenezi si pentru oamenii alaturi de care o faci, sunt reguli care te vor (re)forma pe tine ca si individ, care vor crea conexiuni puternice intre cursanti si iti vor oferi o stabilitate emotionala si mentala in viata ta. Toate indicatiile sensei-ului tau au rostul lor si trebuie luate ca atare.