Skip to content

Jiu Jitsu Brazilian pentru Politie!

Jiu Jitsu Brazilian este un sport de autoaparare cu o eficienta extraordinara si asa cum zice chiar John Danaher “Jiu Jitsu este stiinta controlului care duce la o submisie”. Acesta poate fi folosit de catre o persoana pentru a imobiliza un atacator, fara sa fie necesara aplicarea de lovituri de pumni/picioare agresorului, evitand in acest fel crearea de leziuni provenite din stricking sau din alte motive nejustificate. Fiind folosite anumite parghii si prize, putem imobiliza sau submite o persoana, acesta fiind de fapt intregul scop al sportului in cauza.

Din aceste motive consider ca Jiu Jitsu Brazilian este sportul perfect pentru Politia Romana si nu numai… poate fi ideal pentru toti cei care au contact cu cetatenii si intervin la evenimente, fie ca sunt jandarmi, politisti locali, agenti de paza etc. Cu totii ar trebui sa cunoasca elemente de baza din grappling pentru a putea opri o persoana care nu se conformeaza de buna voie solicitarilor politistului.

Dar toate aceste lucruri NU sunt noutati in lumea moderna, fiindca spre exemplu in S.U.A., a fost implementat in cadrul instructiilor de pregatire a multor orase ca si forma de interventie a politistilor, dar cei din Statele Unite nu s-au oprit acolo, acest sport facand parte in prezent din pregatirea soldatilor marini.

Un exemplu foarte bun ar fi acela ca in urma evenimentelor din ultimii ani in care se intervenea la imobilizarea si incatusarea unui suspect prin plasarea genuchiului/tibiei pe zona gatului acestuia(asa cum se preda in scolile de formare a politistilor din intreaga lume), in statul Michigan a fost introdusa o propunere legislativa ce urmareste instruirea cadetilor din academii, pentru ca acestia sa atinga nivelul de cunostinte ale unei centuri albastre in Jiu Jitsu Brazilian.

Aceasta fiind o idee excelenta, fiindca astfel de greseli, precum cea mentionata anterior, pot fi evitate foarte usor prin simplul fapt de a detine cateva cunostinte de baza de Jiu Jitsu Brazilian, prin simpla plasare a genunchilor in pozitia Nord-Sud, de unde poate fi incatusat corespunzator un suspect, prin folosirea tehnicii numite generic “Kimura”.

Motivele pentru care atat noi, societatea, cat si fortele de ordine am beneficia de pe urma acestor cursuri instructionale de Jiu Jitsu Brazilian sunt urmatoarele:

  1. Acela ca un politist bine pregatit este un politist care face mai putine greseli atunci cand conteaza. Un politist bine pregatit, are incredere in sine si este mai putin probabil sa se precipite si sa caute un baston, un spray sau chiar un pistol atunci cand situatia nu este de o asemenea natura. In schimb acesta va invata, la fel ca toti cursantii, ca cel mai important aspect al unei lupte este sa iti pastrezi controlul si calmul intr-o situatie de presiune/pericol.
  2. Politistii vor invata tehnici care il vor ajuta nu numai sa imobilizeze eficient un infractor fara a ii provoca rani sau vatamari nenecesare, dar cel mai probabil va invata tehinici care pot salva vietile persoanelor din jur sau chiar viata proprie! Asta fiindca conform Institutului Naitonal de Sanatate si Securitate in Munca, intre anii 2012 – 2017 au fost raniti un numar de 303.500 politisti din S.U.A., ca urmare a leziunilor “legate de rezistenta”. De asemenea au existat cazuri in care suspectii au reusit sa ia arma politistilor in timpul luptei la sol,folosind-o chiar impotriva acestora.
  3. Imbunatatirea conditiei fizice, ceea ce ar putea ajuta in majoritatea cazurilor, daca nu chiar si doar pentru sanatatea individuala.
  4. Imbunatatirea conditiei mentale, prin aceea ca isi pastreaza calmul, controlul emotiilor si iau deciziile cu o minte clara in situatii de stres.