Skip to content

Ce fac atunci cand copilul meu vrea sa renunte?

V-am dat destule motive pentru care cei mici ar trebuie sa invete Jiu Jitsu Brazilian, dar cum ar fi sa va dam niste motive sa nu ii lasam sa renunte si solutii pentru atunci cand acestia vor sa zica quit fara un motiv real?

Sunt mai multe abordari in a “pacali” un pitic sa continue ceva ce noi, ca si parinti, stim ca este benefic pentru el :

  1. Sistemul recompensa – spre deosebire de sistemul pedeaspa, cel recompensa s-a dovedit a fi mult mai eficient, in plus nu putem asocia un lucru ce ar trebui sa ii ofere placere cu un lucru negativ, precum o pedeapsa ! Putem oferi orice lucru il intereseaza pe cel mic, de la premii pe termen scurt, pana la recompense mai substantiale pe un termen mai lung.
  2. Sistemul intelegerii amiabile – Rener Gracie povesteste ca avea o perioada in care de fiecare data cand trebuia sa mearga la antrenament, incepea sa protesteze, dar tatal lui avea o mica “smecherie” pentru asta. Ii explica lui Rener ca nu poate sa anunte absenta sa inainte de antrenamentul din ziua aceea, fiindca senseiul se va supara. Dar de data viitoare, cand Rener nu mai voia sa mearga, acestia faceau o intelegere ca cel mic sa il anunte cu 3 zile in avans, in asa fel incat tatal sau sa il poata anunta pe Sensei. Smecheria consta in faptul ca un copil este atat de schimbator, incat niciodata nu se va gandi unde si ce va face peste 3 zile si de fiecare data se trezeau in aceiasi situatie in care Rener ii spunea inainte de antrenament, iar tatal sau ii explica calm ca trebuia sa il anunte conform intelegerii lor, intrucat nu a respectat-o, acum trebuia sa urmeze antrenamentul 🙂
  3. Putem pur si simplu sa le explicam acestora situatia si sa mergem pe varianta dreptului de veto, cand vine vorba de alegeri benefice in viata celui mic si dupa ce ii este explicata ferm situatia, il aducem la sala. Datoria noastra ca si parinti poate fi cateodata putin mai dura, la fel cum stiu ca nu este bine sa il las se joace in strada si nu ii permit asta, la fel stiu si ce este benefic pentru el si pun piciorul in prag cand vine vorba de anumite alegeri facute.

Ideea este ca cei mici au deseori toane, care se schimba de la un momentu la altul si nu putem sa tinem pasul cu ele, dar noi in calitate de parinti trebuie sa recunoastem atunci cand este vorba de o activitate ce are beneficii ce merita efortul pentru cel mic si sa insistam, sa nu il lasam sa renunte la astfel de lucruri.

Copii aleg de multe ori confortul sederii acasa, in fata unor jocuri sau desene si alte activitati statice, peste “efortul” si discomfortul creat de bagaj, imbracat si plecare catre o sala unde sa faca miscare. Dar daca acesta se simte bine dupa ce termina antrenamentul, inseamna ca este ceea ce trebuie si ceea ce are nevoie.

De asemenea alte situatii intalnite, mai sunt cele in care incearca sa renunte dupa o competitie unde sufera un esec. Trebuie sa ii lasam si sa ii ajutam sa isi faca propriul lor proces emotional si de gandire, pentru a incerca ulterior sa le explicam si sa ii readucem in lumea sportului. Numai cei care renunta usor, nu ajung sa invete sa razbeasca in viata in fata greutatilor pe care le vor intalni.

In concluzie va sfatuim ca nu trebuie renuntat la miscare, cu atat mai putin in favoarea unei activitati statice si a ecranului.